ورزش

درمورد گرفتگی های عضلانی بیشتر بدانیم

دراین وبلاگ ما را همراهی کنید تا عوامل گرفتگی‌های عضلانی، راه حل‌های رفع آن و موارد پیشگیرانه‌ای که می‌توانید برای جلوگیری ازاین گرفتگی‌ها انجام دهید را به شما معرفی کنیم.

گرفتگی عضلانی، انقباض ناگهانی و غیرارادی یک یا چند عضله است، اگرچه به طور کلی بی‌ضرر است، اما استفاده از عضله آسیب دیده را به طور موقت غیرممکن می‌سازد. این نکته را به خاطر داشته باشید که مواردی همچون فعالیت طولانی مدت به ویژه درهوای گرم، برخی از داروها و شرایط خاص پزشکی نیز می‌توانند باعث گرفتگی عضلات شوند. معمولاً می‌توانید گرفتگی‌های عضلانی را در خانه با اقدامات مناسب رفع کنید.

علائم

بیشتر گرفتگی‌های عضلانی درعضلات پا، به ویژه در ساق پا ایجاد می‌شود. علاوه بر این درد ناگهانی و شدید، ممکن است یک توده بافت عضلانی زیر پوست خود نیز احساس کنید یا ببینید. همچنین از سری علائم آن احساس ناگهانی اسپاسم‌های غیرقابل کنترل و دردناک درعضله و انقباض عضله می‌باشد.

چه موقع به پزشک مراجعه کنیم؟!

گرفتگی عضلات معمولاً بی‌ضرر است اما اگر علائم زیررا مشاهده کردید ضروری است که به پزشک مراجعه کنید.

درد مداوم

گرفتگی همراه با تورم، قرمزی یا تغییرات پوستی

ضعف عضلانی

علل

استفاده بیش از حد از عضله، کم آبی بدن، کشیدگی عضله می‌تواند باعث گرفتگی شود. اگرچه بیشتر گرفتگی‌های عضلانی بی‌خطر هستند، اما ممکن است برخی ازآن‌ها به یک بیماری خاص زمینه‌ای مربوط باشند، مانند؛

خون‌رسانی ناکافی: تنگی عروقی که خون را به پاهای شما می‌رسانند می‌تواند درهنگام ورزش دردی مانند گرفتگی در پاهای شما ایجاد کند. این گرفتگی‌ها معمولاً بلافاصله پس از قطع ورزش از بین می‌روند.

فشرده‌سازی عصب: فشرده‌سازی اعصاب در ستون فقرات می‌تواند دردی مانند گرفتگی عضلات پا ایجاد کند. این درد معمولاً باراه رفتن بدتر می‌شود.

تخلیه مواد معدنی درون بدن: مقدار کم پتاسیم، کلسیم یا منیزیم دررژیم غذایی شما می‌تواند سبب گرفتگی عضلانی شود. داروهایی که اغلب برای فشار خون بالا تجویز می‌شوند هم می‌توانند این مواد معدنی را تخلیه کنند.

 

عوامل خطر

عواملی که ممکن است خطر گرفتگی عضلات را افزایش دهند عبارتند از:

سن: افراد مسن توده عضلانی خود را از دست می‌دهند، بنابراین عضله باقی مانده می‌تواند راحت‌تر تحت فشار قرار گیرد.

کمبود آب بدن: ورزشکارانی که درهوای گرم ورزش می‌کنند دچار خستگی و کم آبی و به طورمکرر دچار گرفتگی عضلات می‌شوند.

بارداری: گرفتگی عضلات نیز در دوران بارداری شایع است.

 

برخی بیماری‌ها یا شرایط ممکن است خطر گرفتگی عضلات را افزایش دهد، از جمله:

تصلب شرایین: وضعیتی که با تنگ شدن عروق به دلیل تشکیل پلاک‌های چرب مشخص می‌شود. اگر خون‌رسانی کافی به ماهیچه‌ها نرسد، گرفتگی می‌یابد.

سیاتیک: دردی در باسن و پا ناشی از فشار به اعصاب کمر می‌باشد. در بعضی موارد، عصب تحریک شده ممکن است عضلات مرتبط را منقبض کند.

شرایط بدنی بد

توان عضلانی ضعیف

رژیم غذایی ناکافی

آسیب عضلانی

خستگی عضلات

تعریق زیاد

کمبود آب بدن

کاهش خون‌رسانی

پوشیدن کفش‌های پاشنه بلند برای دوره‌های طولانی.

 

 راهکارهای جلوگیری از گرفتگی عضلات

موارد زیر می‌توانند کمک کننده باشند؛

هر روز مایعات زیادی بنوشید. این مقدار به آنچه می‌خورید، جنسیت، میزان فعالیت، آب و هوا، سلامتی، سن و داروهای مصرفی شما بستگی دارد. مایعات به عضلات شما کمک می‌کنند تا منقبض ومنبسط شوند و سلول‌های عضلانی تحریک‌کنندگی کمتری داشته باشند.

عضلات خود را کشش دهید. قبل و بعد از استفاده از هرعضله برای مدت طولانی حرکات کششی انجام دهید. اگر تجربه گرفتگی عضلات در شب را دارید، قبل از خواب حرکات کششی را انجام دهید.

گرفتگی عضلات معمولاً درعضلات ساق پا اتفاق می‌افتد، اگرچه می‌تواند روی هر قسمت از پای شما از جمله ران تأثیر بگذارد .بیشتر موارد گرفتگی عضلات پا با ورزش در عضلات آسیب دیده برطرف می‌شود. ورزش پاها در طول روز اغلب به شما در کاهش دوره‌های گرفتگی کمک می‌کند.

گرفتگی عضلات در دوران بارداری به طور معمول پس از تولد کودک رفع می‌شود.

درمان گرفتگی عضلانی که در نتیجه یک بیماری جدی مانند بیماری کبدی رخ می‌دهد دشوارتر است. برنامه درمانی شما ممکن است شامل استفاده از داروهایی مانند شل کننده عضلات باشد.

 

گزینه‌های درمانی گرفتگی عضلات

تحقیقات بسیار کمی انجام شده است تا مشخص شود کدام روش درمانی بهترین نتیجه را دارد اما گزینه‌های درمانی عبارتند از:

کشش و ماساژ: عضله گرفتگی را با استفاده از کشش ملایم و مداوم کمرنگ کنید و سپس ناحیه را به آرامی ماساژ دهید تا گرفتگی عضله فروکش کند. اگر از نحوه کشش عضلات پا مطمئن نیستید، برای مشاوره به فیزیوتراپیست خود مراجعه کنید.

در موارد گرفتگی شدید، استفاده از کیسه یخ برای چند دقیقه می‌تواند به شل شدن عضله کمک کند.

دارو: برخی از داروها می‌توانند برای کنترل گرفتگی عضلات مفید باشند. برای کسب اطلاعات بیشتر به پزشک ویا فیزیوتراپ خود مراجعه کنید.

 

پیشنهاداتی در مورد کاهش احتمال گرفتگی عضلات 

سطح آمادگی جسمانی خود را افزایش دهید.

کشش منظم را در برنامه تناسب اندام خود بگنجانید.

قبل، حین و بعد از ورزش مقدار زیادی آب بنوشید.

مطمئن شوید که رژیم غذایی شما از نظر تغذیه‌ای مناسب بوده و شامل مقدار زیادی میوه و سبزیجات باشد.

ماساژ منظم ممکن است به کاهش تنش ماهیچه کمک کند.

ازکفش‌های مناسب استفاده کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *