تپش قلب، به این معنی است که ضربان قلب فرد با سرعت ویا محکم بتپد. دلایل متعددی ممکن است در بروز تپش قلب موثرباشد؛ ازجمله واکنشهای دارویی، الکل و مصرف زیاد کافئین. در موارد نادر ممکن است تپش قلب ناشی از مشکل جدی مربوط به سلامتی فرد باشد.
تاکی کاردی چیست؟
قلب یک فرد بالغ درحالت استراحت، بین ۶۰تا۱۰۰بار در دقیقه میتپد. «تاکی کاردی» به ضربان قلب بالا (بیش از ۱۰۰ ضربان در دقیقه) گفته میشود که در آن اتاقکهای فوقانی یا تحتانی قلب، بطور قابل توجهی سریعتر میتپند. ضربان سریع قلب ممکن است از ثانیه تا ساعتها ادامه داشته باشد.
خطرات تاکی کاردی
خطر عوارض تپش قلب به ۵ عامل وابسته است: شدت تپش قلب، نوع تاکی کاردی، ضربان قلب هنگام حمله، مدت زمان تپش قلب و بیماریهای قلبی دیگر.
شایعترین خطرات ناشی از تپش قلب عبارتاند از:
- غش
- نارسایی قلبی
- لخته خون
علت بروز تپش قلب
- ورزش سنگین
- استرس، ترس، اضطراب یا حملات اضطرابی (پانیک اتک)
- قند خون پایین یا فشار خون پایین
- تب
- تیروئید بیش از حد فعال (پرکاری تیروئید)
- کم خونی و کم آبی بدن
- نوسانات هورمونی (به دلیل بارداری یا قاعدگی)
- مصرف بیش از حد الکل، کافئین یا نیکوتین
- مصرف کوکائین
- عوارض بعضی از داروها
- مصرف مکملهای خاص همانند سنبل الطیب وعصاره جینسینگ
_سنبل الطیب: عوارض جانبی مصرف سنبل الطیب ممکن است شامل اختلالات قلبی مانند ضربان قلب سریع، سردرد، ناراحتی معده، و بیخوابی باشد.
_جینسینگ: جینسینگ به عنوان یک ماده مقوی عمومی برای بهبود وضعیت سلامتی تبلیغ میشود. با این حال، جینسینگ عوارض جانبی دارد که میتواند شامل افزایش ضربان قلب، بیخوابی، مشکلات قاعدگی، سردرد، مشکلات گوارشی و فشار خون بالا یا پایین باشد.
راهکارهایی جهت کاهش تپش قلب
درواقع پیشنهاد میشود که فعالیتهای متناسب با روحیهتان را انجام دهید. به دنبال هرکاری که موجب آرامش شما میشود بروید. درادامه انجام فعالیتهای زیر نیز مناسب است؛
- سیگارنکشید!
- پیروی از رژیم غذایی مناسب
- خواب کافی
- انجام تمرینات مدیتیشن ویوگا
- پیاده روی
- گوش دادن به موسیقی
- نوشیدن آب
- کتاب خواندن
- نفس عمیق
دانستنیهای جالب
- قلب انسان حدود ۱۰۰۰۰۰ بار در روز میزند، که در طول زندگی متوسط به حدود ۳ میلیارد ضربان میرسد. خونی که قلب شما پمپاژ میکند میتواند حدود ۶۰.۰۰۰ مایل از طریق رگهای خونی عبور کند.
- تعداد ضربان قلب فرد یا تعداد دفعات ضربان قلب در دقیقه، به عوامل مختلفی از جمله سن، سطح تناسب اندام، اندازه بدن و دارو بستگی دارد. ضربان قلب در حالت استراحت برای بزرگسالان به طور معمول بین ۶۰ تا ۱۰۰ ضربان در دقیقه است.
- فشار خون باید در هر دو بازو گرفته شود.
اگرچه انجمن قلب آمریکا توصیه میکند که افراد در اولین مراجعه با پزشک فشار خون خود را در هر دو بازو اندازه گیری کنند، اما فشار خون اکثر افراد فقط در یک بازو است. مطالعات نشان میدهد که اندازه گیری فشار خون در هر دو بازو بهتر میتواند به تعیین خطر بیماری قلبی کمک کند. در یک مطالعه نشان داده شد، افرادی که فشار خون متفاوت در بازوی راست و چپ خود داشتند، در طی یک دوره ۱۳ساله در معرض افزایش مشکلات قلبی بودند.
- مرگ همسر میتواند خطر حمله قلبی را افزایش دهد.
یک مطالعه اخیر نشان داد که افراد مسن که شریک زندگی خود را از دست داده بودند تقریباً دو برابر بیشتر از افرادی که شریک زندگی خود را از دست نداده بودند در طول یک ماه پس از مرگ شریک زندگی خود دچار حمله قلبی یا سکته مغزی میشوند.
نتایج بسیاری از تحقیقات نشان میدهد که، وقایع مهم زندگی؛ از جمله مرگ همسر، میتواند منجر به افزایش موقتی خطر مشکلات قلبی شود.
پیشگیری و درمان تپش قلب
تاکی کاردی ویا همان تپش قلب را میتوان با اصلاح سبک زندگی کنترل ویا درمان کرد، اما اصلیترین کار این است که عامل محرک مربوط به آن را بیابید. شاید اجتناب از مصرف محرکهایی مانند کافئین یا محدود کردن مصرف آنها، کنترل استرس و اضطراب با تمرین تنفس عمیق، ورزش و یا کمک خواستن از یک درمانگر حرفهای برای کاهش استرس، کارهایی باشند که لازم است انجام دهید.
چه زمانی باید به پزشک مراجعه کرد؟
تپش قلب معمولاً جای نگرانی ندارد، اما اگر تپش قلب همراه با نشانههایی نظیر تنگی نفس، سرگیجه، درد قفسهی سینه یا غش کردن باشد باید به سرعت به پزشک مراجعه کنید، تا از خطرات احتمالی بعدی جلوگیری کنید. همچنین افرادی که سابقه مشکلات قلبی دارند ویا تپش قلب مداومی را تجربه میکنند باید به طور مرتب توسط پزشک چکاب شوند.