اگر شما هم از همراهان پرو پاقرص اینستاگرام LifeandMe باشید، احتمالا دیدهاید که درقالب پستی، طی روزهای گذشته صحبتی حول محوربیماریهای مقاربتی و نشانههای آن داشته ایم، پیرو این موضوع قصد داریم در این وبلاگ به طور اختصاصی در مورد ویروس HPV، علائم آن و راهکارهایی جهت پیشگیری از آن صحبت کنیم. باماهمراه باشید!
HPV چیست؟
ویروس پاپیلومای انسانی (HPV)، شامل بیش از ۱۰۰ نوع میباشد که معمولاً از طریق رابطه جنسی منتشر میشود. عفونت HPV بسیار شایع است. HPV عامل اصلی سرطان دهانه رحم است و همچنین میتواند باعث سرطان واژن، آلت تناسلی مرد، مقعد، دهان و گلو شود. افراد مبتلا ممکن است هیچ علائمی نداشته باشند و آن را به آسانی انتقال دهند. HPV در سلولهای نازک و مسطحی به نام سلولهای اپیتلیال زندگی میکند که در سطح پوست یافت میشوند.
چگونه بفهمم HPV دارم؟
- از طریق آزمایش غربالگری سرطان دهانه رحم میتوان به وجود ویروس HPV پی برد. این آزمایش فقط برای غربالگری در زنان ۳۰ سال به بالا توصیه میشود. آزمایش HPV برای غربالگری مردان، بزرگسالان یا زنان زیر ۳۰ سال توصیه نمیشود.
- بیشتر افراد مبتلا به HPV نمیدانند که آلوده هستند و هرگز علائمی را بروز نمی دهند.
- برخی از افراد هنگام ابتلا به زگیل تناسلی متوجه میشوند که HPV دارند. زنان ممکن است هنگام دریافت نتیجه آزمایش غیر طبیعی پاپ اسمیر، (آزمایش غربالگری سرطان دهانه رحم) متوجه شوند که HPV دارند.
- دیگران ممکن است فقط در صورت بروز مشکلات جدیتری از طریق HPV، مانند سرطانها به این موضوع پی ببرند.
HPV در مردان
بسیاری از مردانی که به عفونت HPV مبتلا میشوند هیچ علائمی ندارند، اگرچه ممکن است در برخی از مردان زگیل تناسلی ایجاد شود. در صورت مشاهده برجستگی، ضایعات غیرمعمول در آلت تناسلی، بیضه ویا مقعد به پزشک مراجعه کنید.
HPV در زنان
همانند مردان، بسیاری از زنانی که به HPV مبتلا هستند هیچ علائمی ندارند. اما زگیلهای تناسلی ممکن است درون واژن، درون یا اطراف مقعد و در دهانه رحم ظاهر شود.
آیا HPV مشکلات جانبی برای سلامت فرد ایجاد میکند؟
ممکن است HPV، مشکلاتی نظیر زگیل تناسلی برای فرد ایجاد کند. زگیلهای تناسلی معمولاً به صورت یک برجستگی کوچک، در ناحیه تناسلی ظاهر میشوند. میتوانند کوچک یا بزرگ، برجسته یا مسطح ویا حتی به شکل گل کلم باشند.
آیا میتوانم از نظر HPV یا مشکلات سلامتی ناشی از HPV تحت درمان قرار بگیرم؟
هیچ درمان اختصاصی برای ویروس HPV وجود ندارد. با این حال، روشهای درمانی برای رفع مشکلات سلامتی شامل موارد زیر است؛
- زگیلهای تناسلی با مراقبتهای بهداشتی یا با داروهای تجویز شده قابل درمان هستند. در صورتعدم درمان، ممکن است زگیلهای تناسلی از نظر اندازه یا تعداد رشد کنند.
- زنان با انجام (آزمایش غربالگری سرطان دهانه رحم) میتوانند از بروز سرطان ومشکلات جانبی آن پیشگیری کنند.
HPV چگونه منتقل میشود؟
ویروس HPV، از طریق رابطه جنسی واژینال، مقعدی یا دهانی با کسی که به ویروس مبتلا است، منتشر میشود. HPVمی تواند منتقل شود حتی اگر فرد آلوده هیچ علائم و نشانهای نداشته باشد. همچنین ممکن است سالها پس از رابطه جنسی با فردی که آلوده، علائم بروز پیدا کند.
آیا HPV باعث سرطان میشود؟
- HPV ممکن است باعث سرطان دهانه رحم و سایر سرطانها از جمله سرطان واژن، آلت تناسلی مرد شود.
برای کاهش احتمال ابتلا به HPV چه اقداماتی باید انجام داد؟
_ واکسن بزنید.
زیرا واکسن از بروز بیماریهای ناشی از HPV. جلوگیری میکند.
_ تستهای مربوط به غربالگری روتین را انجام دهید.
غربالگری روتین برای زنان ۲۱ تا ۶۵ساله میتواند از سرطان دهانه رحم جلوگیری کند.
_ استفاده صحیح از کاندوم حین برقراری رابطه جنسی
انجام این کار ریسک ابتلا به HPV را کاهش میدهد، اما HPV ممکن است مناطقی را که تحت پوشش کاندوم قرار ندارند را آلوده کند، بنابراین کاندوم روش قطعی برای حفاظت ازاین ویروس نیست.
_برقراری رابطه جنسی با یک شریک جنسی
عوامل خطر
- افزایش تعداد شرکای جنسی
- رابطه جنسی محافظت نشده واژینال، دهانی یا مقعدی
- سیستم ایمنی ضعیف
- ارتباط جنسی با شریک جنسی مبتلا به HPV
چه کسی باید واکسینه شود؟
واکسیناسیون HPV از سن حدودی ۱۱ یا ۱۲ سالگی شروع میشود. واکسیناسیون برای همه افراد بالای ۲۶ سال توصیه نمیشود. با این حال، برخی از بزرگسالان ۲۷ تا ۴۵ساله که قبلاً واکسینه نشده اند، ممکن است پس ازمشورت با پزشک مربوطه در مورد خطر ابتلا به عفونت HPV و مزایای واکسیناسیون، تصمیم بگیرند که واکسن HPV را دریافت کنند. واکسیناسیون HPV درمحدوده سنی ۲۷-۴۵ سال، تاثیر کمتری را به همراه دارد.
درمانهای HPV
در واقع درمانی برای ویروس HPV وجود ندارد. همچنین احتمال میرود که انواع کم خطر این ویروس خود به خود ازبین بروند اما عوارض ناشی از آن همانند زگیلهای تناسلی را میتوان با داروهای تجویز شده، لیزریا یخ زدگی با نیتروژن مایع درمان کرد. اما این درمانها موقت بوده وممکن است که زگیلها دوباره برگردند.
سرطانهایی که از HPV ایجاد میشوند ممکن است با روشهایی مانند شیمی درمانی، پرتودرمانی یا جراحی درمان شوند. گاهی اوقات ممکن است از چندین روش استفاده شود.