تغذیه, روانشناسی, سلامت بدن

چطور به پرخوری عصبی غلبه کنیم؟

بولیمیا یا پرخوری عصبی، به عنوان اختلال جدی در غذا خوردن شنا خته می‌شود. درواقع افراد مبتلا به پرخوری عصبی، به قصد حذف احساسات منفی و هیجان‌شان پرخوری می‌کنند، سپس احساس گناه کرده و دوباره برای حذف این حس، پرخوری می‌کنند. اگرشما هم جزو آن دسته از افرادی هستید که هنگام ناراحتی، عصبانیت ویا حتی خوشحالی به غذا پناه می‌برند ویا به عبارتی پرخوری عصبی می‌کنند، باما همراه باشید. زیرا مهم‌ترین راهکار جهت کنترل این مشکل، آگاهی از آن می‌باشد.

پرخوری عصبی چیست؟

بولیمیا یا پرخوری عصبی، نوعی اختلال مربوط به غذاخوردن می‌باشد، که افراد مبتلا به این اختلال به گونه‌ای ناسالم پرخوری می‌کنند و پس از آن به روش نامناسب به دفع غذا می‌پردازند. افراد ممکن است روش‌هایی همانند ورزش بیش از حد، استفراغ عمدی و یا رژیم‌های سخت کاهش وزن را به کارگیرند. این افراد بیشتر از موادغذایی حاوی کربوهیدرات استفاده می‌کنند.

علائم پرخوری عصبی (بولیمیا)

  • مهم‌ترین و واضح‌ترین نشانه، پرخوری مکرر همراه با حجم زیادی از غذا می‌باشد.
  • وسواس و ترس از افزایش وزن
  • به کارگیری رژیم های سخت ونادرست
  • انجام های ورزش های مداوم وسنگین برای جلوگیری از افزایش وزن
  • استفراغ عمدی پس از مصرف وعده ی سنگین غذایی
  • استفاده بی‌رویه از مکمل‌های دارویی عدم کنترل شخص در میزان وعده مصرفی

درمان و پیشگیری از پرخوری عصبی

-سعی کنید احساساتتان را بشناسید.

به خود یادآوری کنید که شما عصبانی وناراحت هستید، نه گرسنه!

-خوراکی‌های محرک وپرکالری نخرید

وقتی خوراکی مضر دردسترس نداشته باشید، تشویق به پرخوری هم نمی‌شوید.

-حمام آب گرم، مدیتیشن در تثبیت آرامش شما موثر است.

-با مشاور تغذیه مشورت کنید.

مشاور تغذیه در کنترل میزان کالری دریافتی روزانه، به شما کمک کرده وبرنامه‌ی غذایی شخصی‌سازی شده‌ای را به شما ارائه می‌کند. با کمک گزارش تغذیهLifeandMe، شما می‌توانید به طور دائمی درکنار خود مشاور تغذیه داشته باشید و هرزمان که بخواهید جزئیات تغذیه‌ای مربوط به خودتان را رصد کنید.

-تفکر سیاه و سفید نداشته باشید.

  • اگر پرخوری کردید، به خودتان سخت نگیرید و سعی کنید وعده‌های بعدی سالمی داشته باشید.
  • خودتان را سرزنش نکنید و بدانید میل به مواد غذایی همانند خلق خوی افراد نسبی است و تغییر می‌کند.

-پیش از هرچیز در مورد پرخوری عصبی اطلاعات لازم را کسب کنید.

کسب اطلاعات در مورد بولیمیا (پرخوری عصبی) به شما در کنترل آن کمک می‌کند.

-بپذیرید که به کمک احتیاج دارید.

شاید در ابتدا گمان کنید که با کمک رژیم‌های مرسوم کاهش وزن می‌توانید این مورد را کنترل کنید، اما شما برای حل این مشکل به کمک پزشک متخصص نیاز مندید، تا ابتدا با کمک آزمایش خون میزان آسیب وارده به بدن شما را بررسی کند و سپس راه حل‌های اساسی همانند ار جاع به روان درمانگر را ثبه شما ارائه کند.

-درمان رفتاری شناختی

این نوع از درمان، یکی از موثرترین روش‌ها در رابطه با پرخوری می‌باشد. در واقع در این مورد بیماران با درمانگر همکاری می‌کنند تا الگوهای فکری‌شان درمورد ظاهر وبدن را به چالش بکشند، درنتیجه ارتباط سالم‌تری با غذا داشته باشند.

-درگروه‌های حمایتی عضو شوید.

ارتباط گیری موثر با دسته‌ای از افراد که در شرایط مشابه‌ای همانند شما هستند و با پرخوری عصبی دست و پنجه نرم می‌کنند، در کنترل علائم به شما کمک می‌کند.

-کمتر به شبکه‌های اجتماعی سربزنید.

شبکه‌های اجتماعی با القای تصویر خاص از زیبایی و تناسب اندام شما را تحریک می‌کند، بنابراین سعی کنید بیشتر با دوستان و خانواده معاشرت کنید و کمتر به بکه‌های اجتماعی سربزنید.

-تقویت مهارت‌های مقابله‌ای

مهارت‌های مقابله‌ای مربوط به جمع آوری اطلاعات، توقف یک رفتار یا اقدام خاص و استفاده از مهارت‌های مقابله شناختی با اختلال خوردن است که می‌تواند نگرش فرد را به مشکل تغییر دهد.

نمونه‌هایی از مهارت‌ها مقابله‌ای

  • تقویت عزت نفس
  • مشارکت و انجام فعالیت‌های مورد علاقه

عوارض پرخوری عصبی (بولیمیا)

پوسیدگی دندان در اثر استفراغ‌های مداوم

کمبود آب بدن

نارسایی قلبی

رفلاکس معده

فشار به معده و روده

ضربان نامنظم قلب

درد در ناحیه شکم

عوامل خطر

زنان بیشتر از مردان در معرض ابتلا به بولیمیا هستند.

اضافه وزن در دوره کودکی یا نوجوانی نیز در بروز آن موثرمی باشد.

عوامل ژنتیکی (ابتلا یک عضو خانواده، زمینه ساز می‌باشد).

رژیم غذایی، به خصوص در افرادی که خودشان را درگیر رژیم‌های سخت می‌کنند.

وضعیت سلامت روحی و روانی (اختلالات اضطرابی، اعتماد به نفس ضعیف، خود انگاه‌ی منفی نسبت به بدن و رویداد آسیب زا)

رابطه قاعدگی و پرخوری عصبی

در دوران قاعدگی، سطح هورمون کورتیزول در بدن افزایش یافته وبه دنبال آن سطح هورمون دوپامین در بدن کاهش می‌یابد. تغییر میزان این دو هورمون در بدن، فرد را نسبت به شرایط و اتفاقات حساس کرده و حتی ریسک بروز افسردگی را در دوره پیش از قاعدگی، بالا می‌برد. به دنبال این تغییرات، مغز برای حفظ سلول‌های خود با استرس مقابله می‌کند. درواقع مغز برای ادامه فعالیت به قند نیازمند است، به همین ترتیب زنان در این دوره میل بالا نسبت به مصرف مواد قندی را تجربه می‌کنند.

با ورزش هورمون های‌تان را تنظیم کنید!

  • اما جای نگرانی نیست، شما می‌توانید با ورزش منظم سطح هورمون کورتیزول را کاهش دهید و به دنبال آن پرخوری عصبی نداشته باشید.
  • ورزش مداوم، سطح هورمون‌های دوپامین وسروتونین را نیز در شما بالا می‌برد، که این مورد باعث تداوم احساس مثبت در شما شده و و به دنبال آن احساس گرسنگی کاذب را در شما از بین می‌برد.

چطور به دوست مبتلا به پرخوری عصبی کمک کنیم؟

ابتدا باید یه دنبال نشانه‌هایی در افراد مبتلا بگردید تااطمینان حاصل کنید که شخص به پرخوری عصبی دچار شده است.

-چشم وگونه‌ی قرمز

دراثر استفراغ مداوم، گونه متورم شده ورگ‌های خونی در چشم پارشه می‌شود که درنهایت منجر به قرمزی چشم‌ها می‌شود.https://www.wikihow.com/Help-a-Friend-With-Bulimia

-نوسانات وزنی

افراد مبتلا به بولیمیا، عمدتا اضافه وزن دارند ویا دارای وزن نرمال هستند. بااین حال فرد مبتلا به طور مداوم نوسان وزنی راتجربه می‌کند.

-ورزش بیش از حد

اگرچه به طورکلی ورزش به عنوان امری مثبت تلقی می‌شود، اما افراد مبتلا به بولیمیا عمدتا بیش از حد ورزش می‌کنند ویا به آن اعتیاد دارند.

شما نمی‌توانید فرد مبتلا به بولیمیا را تغییر دهید اما می‌توانید از او حمایت کنید. یادگیری بیشتر درمورد این بیماری، صحبت بااو ومراقبت از وی در فرایند درمان موثر است.

کلام آخر

اگرشماهم پس از هیجانی شدن وتجربه احساسات ناخوشایند میل زیادی به غذا پیدا می‌کنید ویا پرخوری می‌کنید، خودتان را سرزنش نکنید. پیش از هرکاری، احساسات‌تان را بشناسید و به خودتان یادآوری کنید که شما فقط عصبانی و ناراحت هستید ونه گرسنه! وپس از آن از راهکارهایی که برای‌تان گفتیم بهره ببرید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *